fbpx

Jak wybrać ciepłą kurtkę zimową? Część 2 – puch

Jak wybrać ciepłą kurtkę zimową? Część 2 – puch

Czy wiecie, co sprawia, że kurtka puchowa jest taka ciepła? Istotne, jak nie najistotniejsze znaczenie ma w tym przypadku puch. Ale… puch puchowi nie równy. Aby właściwie spełnił swoją rolę, musi charakteryzować się określonymi właściwościami. Postaramy się Wam to przybliżyć.

PUCH GĘSI CZY KACZY?

Najpopularniejszy jest puch kaczy i gęsi. Ten pierwszy jest również bardzo dobry jakościowo, ale to puch gęsi uważany jest za bezkonkurencyjny przy produkcji najcieplejszych kurtek zimowych. W porównaniu do puchu kaczego charakteryzuję się m.in. lepszą sprężystością, a co za tym idzie skutecznej izoluje. W naszych kurtach, zdecydowałyśmy się na wypełnienie naturalnym puchem gęsim. Porozmawiajmy więc o jego zaletach. 

SPRĘŻYSTOŚĆ PUCHU

Najważniejszą cechą puchu jest jego sprężystość. Decyduje ona o ilości powietrza zatrzymanego przez znajdujące się w nim mikrowłókna. Co za tym idzie, im bardziej sprężysty jest puch, tym więcej powietrza jest w stanie wyłapać. W zasadzie, kurtki puchowe wypełnione są powietrzem, które zatrzymuje wokół siebie puch. Wspomniane powietrze doskonale magazynuję ciepło wytwarzane przez ludzkie ciało i tak naprawdę to ono odpowiada za to, że kurtka jest ciepła, bez obawy przegrzania organizmu. Puch potrafi przystosować się do temperatury ciała, a dzięki swojej przewiewności szybko i sprawnie odprowadza nadmiar wilgoci. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, kurtka puchowa, aby była ciepła nie może więc być wypełniona zbyt dużą ilością puchu.

Wspomnianą sprężystość wyraża się w tak zwanych cubic inches, w skrócie cu.in. W wyrobach dobrych producentów wartość ta zaczyna się od 550 cuin’ów, a najlepsi producenci np. odzieży dla himalaistów stosują puch o sprężystości rzędu 850-900 cuin’ów.

Nasze kurtki Monia Wlosek wypełnione są puchem o sprężystości 800 cuin’ów.

Wygląd drobinek puchu w zależności od jego sprężystości.

LEKKOŚĆ I KOMPRESYJNOŚĆ

Opisywana powyżej sprężystość wpływa nie tylko na izolację cieplną.

Decyduję także o piórkowej wadze naszych wyrobów. Im puch jest bardziej sprężysty, tym potrzeba go mniej przy zachowaniu takich samych właściwości termicznych.

Co więcej, ma ona przełożenie na bardziej praktyczną część produktów puchowych. Kurtki są łatwiejsze w pakowaniu, nie tracąc przy tym wysokich parametrów po rozprężeniu. Próbowaliście już spakować naszą kurtkę w dołączony do niej pokrowiec? 🙂

PUCH A PIERZE

Kolejną bardzo ważną kwestią, wpływającą na izolację cieplną kurtki jest stosunek ilości puchu do pierza.

Niestety uzyskanie czystego, w 100% naturalnego puchu jest wręcz niemożliwe. Oczywiście, im więcej puchu tym lepiej, ponieważ pierze nie jest ani lekkie, ani sprężyste, a co za tym idzie nie jest też odpowiednim izolatorem.

W naszych kurtkach stosujemy wypełnienie zawierające aż 90% puchu, a tylko do 10% pierza. Oczyszczenie puchu do takiego poziomu jest bardzo pracochłonne, a przy tym również kosztowne.

POZYSKIWANIE PUCHU

Firma, z którą nawiązaliśmy współprace, od wielu lat dzięki tradycji i doświadczeniu tworzy unikatowy w skali światowej puch. Zajmuję się ona nie tylko pozyskiwaniem i przetwarzanie surowca, ale także posiada i nadzoruję własnym zakład wylęgowy i fermę hodowlaną. Polska Biała Gęś Kołudzka, z której pozyskiwany jest najwyższej jakości surowiec, hodowana jest wolnowybiegowo na rozległych, zielonych pastwiskach, ze swobodnym dostępem do wody, naturalnego pokarmu oraz schronienia. Ma to ogromne znaczenie, dla odpowiedniego rozwoju ich upierzenia.

Dbając o utrzymanie najwyższej jakości surowca, firma ta stosuję unikalną w skali światowej metodę ręcznego zdejmowania okrywy pierzowej. W przeciwieństwie do najpopularniejszej metody mechanicznej, jest to proces czasochłonny i kosztowny, ale nie uszkadza struktury puchu i pozwala maksymalnie ograniczyć ilość zanieczyszczeń biologicznych, które mają niekorzystny wpływ na trwałości produktów puchowych, ich zapach oraz możliwość rozwoju pleśni i grzybów.

W zakładzie pierzarskim odbywa się nie tylko proces produkcyjny, ale również kontrola jakości prowadzona na kilku etapach produkcji, zarówno przez laboratorium zakładowe, ale także przez niezależne instytuty badawcze, takie jak IDFL Europe, IDFL USA czy Qtec Japan.

CERTYFIKATY

Stosowany przez nas puch spełnia najwyższe rygorystyczne standardy w zakresie jakości i dobrostanu zwierząt oraz całego łańcucha produkcji, co potwierdzają certyfikaty, takie jak Down pass, ISO, RDS, TDS Oeko-Tex klasa I czy J-TAS.

PRZYJAZNY

Kilkuetapowy proces produkcyjny puchu, pozwala uzyskać produkt nieskazitelnie czysty, bezwonny oraz pozbawiony ciał obcych. Sterylizacja w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza zapewnia pozbycie się wszystkich możliwych alergenów, drobnoustrojów i roztoczy. Z pewnością puch w naszych kurtkach jest produktem antyalergicznym.

Nasza kremowa krótka kurtka z wypełnieniem puchowym o sprężystości 800 cuin’ów.

PUCH A WYPEŁNIENIE SYNTETYCZNE

Powyżej starałyśmy się Wam przedstawić najważniejsze cechy naturalnego puchu gęsiego. Jak to się ma zatem do wciąż powszechnie stosowanego w kurtach zimowych wypełnienia syntetycznego?

Niewątpliwie największą zaletą włókien poliestrowych jest ich cena, znacznie niższa od naturalnego puchu. Wspomniane wypełnienie syntetyczne cechuję się jednak dużo mniejszą sprężystością, a co za tym idzie gorszą izolacją cieplną. Kurtki takie są więc sporo cięższe i sztywniejsze, i nie tak przyjemne w użytkowaniu, jak mięciutkie kurtki puchowe.

Mamy nadzieję, że udało nam się w skrócie przedstawić najważniejsze cechy naturalnego puchu stosowanego w naszych kurtkach. My zdecydowanie nie wyobrażamy już sobie bez niego zimy! Bo któż z nas nie chciałby w mroźne dni obrosnąć w piórka? 🙂

Brak komentarzy

Zostaw komentarz